Budapešť a ticho s Patricií Walden

21.06.2015 17:21

"Dont talk, first learn to socialize with your Self, then socialize with others" Abhijata Shridar

Můj třetí retreat s krásnou Patricií. Praxe opět klidně plynula, intenzivně, ale v tichosti a pohroužení do sebe, což je něco co Patricie umožňuje svým vedením.


"Yoga je spojení, ale pokud nespojíme tělo s myslí, nemůže nastat hlubší spojení." Abhijata Shridar


Na Patriciinych Retreatech jsem si vždycky užila právě ten klid a ticho. Ta praxe bez hlaholu, bez blábolení a nejrůznějších projevů kolem.

"I don´t want any talking", "there´s no need to talk" Když je při praxi ticho, člověk musí být sám v sobě, popasovat se s čímkoliv co se děje. Kdykoliv začneme mluvit a nezbytně sdělovat, ať je to cokoliv, jdeme pozorností pryč od sebe. Taky to neumím, to by mohl Daniel vykládat :) ale možná tím pozorováním právě dělám krok, abych se to naučila i mimo jógovou podložku.

Pamatuji Delilah King když učila v Amsterdamu, říkala "je nutné všechno vyjadřovat?" Sem patří i různé projevy, povzdechy, průpovídky, úšklebky a jiné citoslovce. Prostě buďme při praxi v sobě. Někdy si říkám jestli nutně u lekcí musím tolik mluvit :) Je nutný říct vše? Stejně to není možné.

Patricie navázala na učení Geety z prosincové konference v Puně. Probírali jsme na začátku jak jinak nez stojné pozice Trikonasanu a Utthita parsva konasanu, a pak se jely pozice v sedě, protože byl horký víkend, rotace, inverze a záklony z junior 1 syllabu.

Precizně dělala ukázky a demonstrace u každé pozice, což mám ráda. Vystupování z pozic někdy člověka točí, ale prostě na víkendech a seminářích se vyučuje zatímco nepřerušenou praxi si má člověk dělat doma. Po demo pak přesně víte co dělat, a nejvíc se učíme tím, že vidíme pohyb o kterém mluví, na někom. Vidíme směr a vidíme tvar těla. A navíc, když demonstruje zkušený učitel s dlouholetou praxí, je to pro nás studenty vždy obrovská inspirace a krása.


Jedna ze specifických charakteristik metody podle Iyengara je, že učitel představí a ukáže a vysvětlí novou instrukci než ji použije v učení. Iyengar lekce nemá být jednolitý monolog se 100 instrukcema za sebou, který polovina lidí nedělá a mysl je kdesi v dáli odpojená. Když je učiteli jedno, že lidi nedělají to co učí, tak to pravděpodobně nevidí, a je sám odpojený od skupiny. V tu chvíli ani jedna z těch instrukcí není k ničemu. Je lepší 1 a pořádně. A zase jsme u toho propojení mysli i těla.  Vzpomínám na jednu krásnou ženu, která se po lekci zeptala, "je to vždycky takový vědecký"? Ano, je to science of yoga.

Parivrtta janu sirsasany a krounchasany jsem si užila moc :) stejně jako průpravy na stoje na hlavě. Z inverzí učila úžasně Parsva sirsasana. 
 

Po dopoledních záklonech jsem něco uvolnila a pustila ven, šly ze mě silný emoce, ještě když k tomu Patricie mluvila o posledních dnech Gurujiho. Do nemocnice si nechal přinést viparita dandasana lavici, a nějaké další pomůcky a praktikoval do poslední chvíle. 

 

 

 

Večer sobotní jsme ješte vyrazili do lázní, užili si chvíli v teplé minerální koupeli. 


Namaste :)

Kontakt

yoga praha