10/1/2016 Nedělní volno

10.01.2016 17:39

Nedělní den nejsou žádné lekce v institutu, (kromě ranní dětské lekce, kterou vede Abhi) a tak odpočíváme. Tělo už to docela potřebuje. Měla jsem tento týden pohodový rozjezd, abych šetřila energii, a už se těším na další kolo praxe a sebe poznávání.

Strávili jsme celé odpoledne v blízkém Marriottu, kde mají venkovní bazén, a byl tam docela klid. Cestou jsme se zasekli v obchodě Panntaloons, kde mají velké slevy, tak to skončilo plnou igelitkou skvělých úlovků většinou jógových triček, které přivezu pro vás jogíny :) V jeden moment jsem se zastavila, a vnímala, jak smysly jsou naprosto pohlceny zářivými barvami, vzory, indickými sárí, šatičkami, blůzičkami, že jsem byla odpojená od sebe a moje mysl plavala v touhách a chtění, které se v sanskrtu nazývají rága. V joze se učíme smysly (zrak, čich, chuť, hmat, sluch) a různé lačnění a závislosti postupně kontrolovat, ovládat a časem omezit a rozpustit, abychom v sobě pěstovali dovednost tzv. vairagya, tedy odpoutanosti či nepřipoutanosti k smyslovým požitkům, světským a materialistickým věcičkám, abychom se mohli plně soustředit na proměňování vědomí a odhrnování nánosů, které zakrývají přožívání naší vnitřní podstaty. A stačí takový obchůdek a ovládání je fuč.

U bazénu jsem věnovala pár hodin čtení Prashantovy knihy „Vědění o vědomí v jogové asaně“, a přenesu zde jednu zjednodušující tabulku, která je o fázích našeho vývoje a prožívání v ásanách, se kterou se můžeme každý v různých fázích ztotožnit. Např. z tohoto důvodu si myslím, že je dobré členit lekce a dělat kurzy pro lidi, každý člověk potřebuje něco jiného. Neznamená to, že jedni něco dělají hůř či líp, ale mají svůj čas, své podmínky, a potřebují jiný přístup. Pro rozháranou mysl je třeba jiná praxe než pro soustředící se klidnou mysl.

 

Stadium 1

Stadium 2

Stadium 3

Stadium 4

TĚLO

Základní, nevyvinutý stav těla

Rozvíjející se stav

Rozvinutý stabilní stav těla

Sjednocený stav

DECH

Přerušovaný, nepravidelný dech

Ovládaný dech

Pravidelný rytmický dech

MYSL

Brblavá, rozháraná

Účastní se poznávacích úkonů,motivovaná

Mysl je plně v pozici

Na mnoha lekcích zde i v Evropě jsem si tento rok ověřovala a zažívala, jak není nutné spěchat, a nervat se do těžších pozic. Čím víc se učím, tím jako bych zpomalovala, ale zato praktikuji častěji a pravidelněji, a možná proto je pak vidět nějaký výsledek. Na ženské lekci Raya názorně a vtipně předváděl, jak často vypadá praxe mladých lidí, „hard pactice - tvrdá práce“ - člověk se klepe, má ztvrdlá záda, ztvrdlý přední trup, křeč v obličeji a oči se valí z důlků. S tímto přístupem je něco špatně. Je to jogový přístup ke zkoumání mysli? Ke zkoumání vnitřního prostoru? Myslím, že většina lidí ze západu nebo mladých „sportovců“, kteří se dostanou k joze, prochází nutně touto fází, kdy chceme rychle umět, rychle stát na hlavě v prostoru, rychle umět super pozice. Tak se bezpečně pozná, že jsme začátečníci :) Je to fáze rajasická - tedy pohybová, dynamická, a možná jedině tak se dá v prvních letech praxe na chvilku zažít ticho uvnitř. Fáze dynamiky, aktivity, živosti (rajas) odstraňuje z těla a mysli otupělost a lenost (tamas), aby teprve z rajasu mohlo vyplynout klid a ticho (sattva). Tri gunas, neboli 3 kvality mysli (tamas, rajas a sattva) máme všichni v sobě různě namíchané. Raya hovořil o tom, že potřebujeme více poetických jogínů, uměleckých jogínů, filosofických jogínů, a  více krásy, estetiky, a vznešenosti, ne tvrdých makačů a dříčů.

Dobrou noc :)

Jana

Kontakt

yoga praha