Zarovnání (Alignment) v Iyengar yoze, John Schumacher

08.01.2015 22:32

Autor: John Schumacher

Publikováno na: Iyengar yoga National Association of US

https://iynaus.org/articles-essays/alignment

Překlad: Jana Chadimová, 05/2013

Zarovnání je ústředním pilířem při praxi Iyengar Yogy. Často vnímáme  téma zarovnání v souvislosti s nastavením těla a jeho různých částí během cvičení asan (pozic). Hodnota a význam tohoto aspektu zarovnání např. při vyrovnávání and ochraňování kloubů, svalů, orgánů, cév a tkání těla je známá i začínajícím praktikujícím Iyengar yogy. Co může být méně známé je důležitost zarovnání ve vztahu k toku energie v těle.

Podle aspirujících mistrů yogy minulosti i přítomnosti, jsme všichni stvořeni tak trochu jako cibule, vrstva za vrstvou, která se v sanskrtu nazývá kosha (doslova "obal" nebo "tělo"). Vnější vrstva, čili fyzická vrstva, annamayakosha, tvoří naše hmotné tělo a je to ta nejpevnější, pro nás nejdostupnější a nejuchopitelnější vrstva, tu kterou záme nejvíce. Druhá vrstva, nazývaná pranamayakosha je energetická vrstva. Ta se týká prany. Prana je životní síla, která prostupuje vesmír na všech úrovních jako fyzická, mentální, intelektuální, sexuální, duchovní a kosmická energie. Manifestuje se v nás jako síla, vitalita, život, duch.

Ačkoliv je možné, že fyzická a energetická vrstva mohou být popisovány a prožívány rozdílně, jsou neoddělitelné, přilehlé a propojené mezi sebou. To, co se děje v jednom obalu, přímo souvisí, je ovlivněno a také ovlivňuje to, co se děje v druhém obalu. A zde právě vstupuje do hry zarovnání na další úrovni. Stejně jako voda zaujme tvar nádoby, kterou protéká, to samé se děje s energií. Tam, kde jsou blokády, je tok zadržován; kde jsou cesty otevřené, tok se volně pohybuje. Proto správně zarovnané tělo umožnuje optimální tok energie v těle.

Tato souvislost mezi zarovnáním našeho těla a naší energetické úrovně se stává zřetelnější při praxi pranayamy čili yogového dýchání. Dech je nástroj, skrze který má yogín přístup k praně, k životní síle. Když se budete pozorně pozorovat, jak se vaše tělo sesouvá a bortí, když sedíte nebo stojíte, budete se cítit těžkopádně a lehce se unavíte. Váš dech bude omezen a vaše energie zablokováním bude slábnout. Postavte se nebo se posaďte vzpřímeně s otevřeným hrudníkem a uvolněnou bránicí, a váš dech bude téci mnohem volněji, a zakusíte více vitality. Zarovnáním těla vytvoříte fyzickou rovnováhu a zvětšíte vnitřní prostor, můžete utišit a prohloubit dech, snížit množství energie, které potřebujete vydat, a mít více energie pro využití. Všichni chceme více energie. Zarovnání je klíč.

Je zde ještě další úroveň, kde v nás Iyengar yoga probouzí souvislost mezi zarovnáním a energií. V Upanishadách, které obsahují poselství nejhlubších meditací prvních mudrců, se píše, že stromy, hory, řeky, větry a hvězdy nás nejen obklopují zvenku, ale můžeme je nalézt i uvnitř. Skutečně jsou naše těla mikrokosmy rozsáhlého a nekonečného makrokosmu. V našich tělech je obsažena ta nejhlubší podstata přírody - a podstata Božství. Směřováním pozornosti dovnitř, směrem ke svalům, kostem, orgánům a dechu, pohybem od vnějších vrstev směrem k vnitřním vrstvám si můžeme začít být vědomi jemného toku kosmické energie, která nás objímá a pohybuje se námi. Doslova plujeme na rozsáhlém moři energie, a tím, že se budeme učit jak se sladit a zarovnat s tokem všech těchto proudů, můžeme rozvinout schopnost navigace na tomto moři stejně jako se zkušený námořník naučí kormidlovat svou loď zrádnými proudy.

B.K.S.Iyengar to nejlépe vyjadřuje ve své úžasné knize Light On Life: "Žijeme ve svém individuálním vědomí se svou omezenou inteligencí, a často se cítíme osamělí a malincí, zatímco zde existuje proud dostupný přímo našemu vědomí a inteligenci. Skrze tento proud teče prana, a spojuje každého z nás s nejvyšším původním principem přírody. Pranayama je o obnovení tohoto proudu tak, aby inteligence nesoucí energii makrokosmu mohla osvětlit náš mikrokosmos."

 

John Schumacher vede a učí Iyengar yogu v Unity Woods, řetězec yoga center, které založil v oblasti Washington D.C. https://www.unitywoods.com

Kontakt

yoga praha