Vánoční Intensive s Jayne Orton v Birminghamu

27.12.2014 21:00

Jayne se jako každý rok před vánoci vrátila z Puny a její učení je opět nabité novinkami (tedy je nabité vždy:) a je cítit živý a přímý odkaz rodiny Iyengarů.

Celý den jsme věnovali základní práci chodidel a nohou v základních stojných pozicích jako je Utthita Trikonasana, Utthita Parsva Konasana, Virabhadrasana I, Parsvottanasana a postupnému rozhýbávání ramen. I když člověk praktikuje pár let, a pořád jde "dál", stane se, že zapomene na základy a je třeba se neustále vracet a připomínat si je. "V Iyegnar joze se říká, 2 krůčky dopředu a 1 zpět, ale víme že to může být i několik krůčků dozadu, abychom se mohli posunout o maličko dopředu." A tak jsme si oživili správný přístup k zarovnání linie chodidel, vytáčení chodidel i nohou a moje tělo se postupně probouzelo, po týdení pauze v praxi. "Představte si, že se vaše chodidla proboří do písku a všude budete mít stejnou hloubku otisku". Moje vědomí chodidel se zcitlivělo a věděla jsem, že absolutně nepracuji rovnoměrně a přetěžuji některé části více než jiné. Za chvíli se mi neposedná chodidla zklidnila a cítila jsem větší uzemnění. Vím že svá chodidla vnímám a cítím jinak než před dvěma lety, a že za dva roky je budu používat a prožívat úplně jinak, jelikož se to s praxí mění.

Sevence je od začátku propojená tak, jak to umí jen zkušení Iyengar učitelé, a to je jedna z věcí, které na tomhle systému miluji. Je to know how, které člověk nezíská psaním si sekvencí při kurzech. Geeta Iyengar může udělat hlubokou sekvenci a praxi z Tadasany, Adho Mukha Svanasany a Uttanasany, zatímco nezkušený učitel může si opsat celou dlouhou sekvenci odkudsi z webu nebo workshopu, a odučí ji povrchně, že to ztratí smysl.

Jayne se inspiruje a přenáší nám svou nejčerstvější zkušenost z Puny, kde Geeta učila při příležitosti svých 70 narozenin plných 10 dní. Geeta mimo jiné zdůraznila něco, co považuji za velmi důležité, že neexistuje jediný způsob jak něco v Iyengar joze provádět. Existuje jen mnoho metod a pro každého to může platit jinak, záleží na individuálním těle. A proto otázka "který krční obratel má být na podpoře ve stoji na ramenou" ztrácí smysl, protože pro jednoho člověk bude tak, pro druhého jinak (a mimochodem ani krční páteř není vůbec na podpoře protože to má býtn čistě stoj na ramenou - jednou :) Proto se často ukazují na lidech různá nastavení, aby se všichni učili od sebe navzájem.

Jayne nás připravuje na pozdější praxi pranayama, a proto hned vysvětluje souvislosti, abychom si všímali od začátku. Na základě aktuálního učení Geety nám Jayne ukázala, jak jednoduché zvednutí paží nad hlavu v Urdhva Hastasaně o těle vypoví, jestli je student připraven na pranayamu. Pokud se při zvednutí paží vystrčí žebra dopředu, ale hrudní oblast se ve skutečnosti nezvedá a je ztuhlá, a hrudní páteř nevstupuje dovnitř, je třeba ještě dostatečně popracovat na základní mobilizaci a stojných pozicích. Takové tělo není připravené, a tudíž pranayama nebude mít správný účinek. Zároveň zmínila, že toto nastavení mají většinou lidé náchylní na astma, a často nemocní co se týče horních cest dýchacích. Takže vesele do otevírání hrudní oblasti a srdíčka :)

"Nejprve je ale třeba mobilita a pak teprve vytvářet stabilitu". Když je člověk ztuhlý, je třeba tělo rozhýbat a třeba i přehnat akci, aby se tělo rozhýbalo, a později se vracíme a "refine the actions" zjemňujeme a ladíme pohyby. Takže je nesmysl na začátečníka pasovat detailní instrukce. Takže jsme pracovali na tom, aby hrudní páteř zůstala uvnitř i v nácvicích na stojích na hlavě. Skvělý varianty a pomůcky i pro ramena a nohy. Opět padlo i přirovnání "banana leaf", který používá Geeta, banánového listu a jeho širokých linií, které bychom měli dostat do pozic, jak na zadních nohách, i na zádech. Prý na západě jsme příliš úzcí a stažení, zatímco v Indii je vše o šířce a rozšíření :) hmmm

Miluju tenhle nenápadný institut, vše v něm dýchá letitou praxí Jayne, která přijela do Puny asi ve 22 letech poprvé a má tu pomůcky asi od roku 82 a má k nim vztah jak dneska zmiňovala :) Vůně tyčinek, sochy, vyvěšené certifikáty a obrázky Gurujiho všude na stěnách...vše vytváří skvělou atmosféru.


Kontakt

yoga praha