Čchi-kung: recept pro zdraví, vitalitu a dlouhověkost

16.01.2017 04:50

Chcete mít bystré oči, alabastrovou pleť, pružnou chůzi? Potřebujete prohloubit svou tvořivost a lépe pracovat s intuicí? Rádi byste se cítili fit a plní energie?

Vyzkoušejte univerzální, staletími prověřený lék - čchi-kung.

Čchi-kung je prastará forma cvičení a meditace, která uklidňuje mysl a ducha, zlepšuje výkonnost při sportu a přináší zdraví, pohodu a dlouhý život.

Pravidelné a dlouhodobé cvičení Čchi-kung má výrazný pozitivní vliv na fyzický a psychický stav člověka, který se mu věnuje. Dokonalá relaxace, uvolnění, rozproudění energie čchi nastartují ozdravný proces a jsou blahodárné pro organismus.

A jaké konkrétní zdravotní přínosy můžete očekávat, pokud se budete věnovat tomuto cvičení? Lze je shrnout do dvanácti skupin:

 

1. Pocit pohody a štěstí, lepší zdraví

Čchi-kung působí na celé tělo, zahrnuje kompletní systém zdraví. I když je pravdou, že Čchi-kung často léčí určitá konkrétní onemocnění, není to jediný důvod, proč byste se mu měli věnovat. Pokud cvičíte Čchi-kung, prodloužíte si život o další roky, a budou to roky plné života, ne přežívání.

2. Čistá a klidná mysl

Jestliže máte pokojnou mysl, připadá vám pokojný celý vesmír. Mír ve světě začíná ve vás, vy nesete odpovědnost za nalezení klidu v mysli a srdci. Můžete léčit a  proměňovat ostatní lidi už jen svou přítomností. Máte-li v mysli klid, děláte lepší rozhodnutí a dokážete rozlišit, kdy jednat a kdy naopak nezasahovat.

3. Hlubší, zotavující spánek

Pomocí Čchi-kungu naleznete hluboké uvolnění a psychický klid nutný pro spánek.

4. Zvýšení energie, včetně sexuální vitality a plodnosti

Po cvičení Čchi-kung budete mít více energie. Energie, která může zpětně působit na proces regenerace a omlazení.  

5. Pocit příjemného tepla

Cvičení Čchi-kung je výborný prostředek na studené ruce a nohy. Zlepšuje krevní oběh a když je zima, tělo je nuceno vyprodukovat více vnitřního tepla.

6. Čistá pleť

Pleť je jako ostatní tkáně orgánem, kterým se vylučují odpadní látky. Podle čínské medicíny platí, že s tím, jak se zlepšuje cvičení Čchi-kungu, tělo vylučuje více toxinů a pleť se tím očišťuje.

7. Šťastná nálada

Staří Tibeťané říkají, že “Jogína poznáš podle smíchu.“ Správně prováděné a klidné cvičení Čchi-kungu obvykle přináší optimistickou a radostnou povahu.

8. Výkonnější metabolismus

Cvičením se zlepšuje trávení a vlasy a nehty vám porostou rychleji.

9. Lepší fyziologická kontrola

To znamená, že ten aspekt těla, který se dostal do nerovnováhy nebo se vymkl kontrole, se začne normalizovat, např. dýchání, srdeční puls, krevní tlak, hladina hormonů nebo stavy chronického zánětu nebo vyčerpání.

10. Zářivé oči

Říká se, že oči mistra Čchi-kungu září ve tmě jako oči kočky. Oči se projasňují, protože  energie a duše září a srdce je otevřené.

11. Intuice a tvořivost

Intuice a tvořivost se navzájem vytvářejí a pocházejí ze stejných zdrojů, probuzeného vědomí a bytí, schopnosti myslet s odvahou a cítit srdcem.

12. Spirituální užitek

Pokročilost v Čchi-kungu je často provázena řadou spirituálních zkušeností. Např. synchronicita, smysluplné shody okolností nabývají obecnějšího významu. Když je čchi hojná, čistá a plyne, smysly jsou vnímavější a jsou zaplaveny sladkostí. 

 

Kontakt

yoga praha