5/1/2016 Farmaření a vaření čaje

05.01.2016 17:05

„Agriculture of consciousness“ (Zemědělství/obdělávání vědomí)

Sedím připravena k druhé lekci. S mnohem větším klidem než včera. Dnes už rozumím víc, možná je jednodušší téma, možná je to větším prostorem v mysli odkud odplynul tlak a nervozita. Máme používat výdech ke zvnitřnění a jít směrem dovnitř. Ve výdechu necháváme znít tiché OM.

V lekci jsme byli zahradníci/ farmáři naší mysli a těla. Chvíli hovoří o zemi, jestli někdy přemýšlíme o zemi jako o matce, co nám všechno poskytuje, od prachu až po zlato, všechno je zde pro nás dostupné a země neustále dává.

„The earth is the greatest Guru. The earth has never rejected anybody, don´t walk on me, I don´t want you.“ (Země je ten největší guru. Země nikdy nikoho neodmítá, a neříká nechoď po mně, nechci tě)

Prashant připodobnil přístup k vnitřní praxi pro mysl k farmaření či způsobu jakým se obdělává a obhospodařuje zemědělská půda.

Hospodář musí vnímat potenciál země/zeminy, co by tam mohlo dobře růst, pak účel, k čemu to bude pěstovat, musí nastavit procesy, které ho dovedou ke sklizni, a dohlížet na to aby fungovaly, a čekat až se projeví výsledek a on bude moci sklidit. Potential, purpose, processes, function, manifestation.

To co zasejeme, to pak sklidíme. Zasetí semínka má hodnotu obrovskou, a sklizení ještě mnohokrát větší. V naší praxi postupně jsme jako farmáři. Měli bychom vnímat tělo a jeho potenciál, nebo mysl a její potenciál, a co můžeme rozvinout, v čem jsme šikovní. Kde zasejeme brambory, a kde budeme pěstovat květiny.

Například když vstoupíme do obchodu s potravinami, tolik věcí a jídla, a zeleniny a ovoce, vybereme jen některé ingredience, a dobrý kuchař z nich vytvoří např. úžasný oběd nebo čaj. Můžeme se dívat na své části těla, např. pánev, bránici, lopatky a zkoumat uvnitř k jakému účelu jsou v těle a jaký mají potenciál, pak je použít a vnímat a cítit projev plného využití svých lopatek. Naše tělo je úžasné hřiště a oblast ke zkoumání. Ale jen když použijeme naše tělo i mysl tak, abychom použili a namíchali ty správné ingredience, získáme výborný čaj a určité vědomí.

„Carving and sculpturing the consciousness“ – Připodobňuje vyřezávání sochy ze dřeva, či tesání sochy z kamene, stejným způsobem se můžeme naučit vytesat své vědomí.

V tomto duchu opakujeme stále stejné pozice dokola, Trojúhelník, Bojovník 2, Uthhita Parsva Konasana, Ardha Chandrasana, pokaždé se soustředíme na vybranou část těla, např. pánev, bránice, lopatky. I když jsou to stejné pozice, jakoby byla každá díky vnitřní práci úplně odlišná a byl jinak vyplněný prostor. „Utthita Trikonasana, pelvis centricity, pelvis hub“. Pořád stejná nádhera uvnitř. Ukotvení. 

Odpoledne věnujeme odpočinku a světským věcem, jdeme se podívat do Mariottu na bazén a mají novoroční slevy. Přivezu nějaké kousky do Prahy k rozprodání. Těším se na zítra. Jdu na Women class na 9:30 a možná mrknout na lekci před tím, kterou vede Abhijata. To je tzv. "observation", kdy se dá dívat se na lekce, které jsou v rozvrhu mimo ty pro vás předepsané.

Namaste :)

Jana

Kontakt

yoga praha